Search This Blog

Followers

Εταιρια - Company

Τα ΦΥΤΩΡΙΑ DELTA – TREES ΕΠΕ είναι επιχείρηση με ευρείες δραστηριότητες στον κλάδο της παραγωγής – εμπορίας - αντιπροσωπείας καλλωπιστικών φυτών και δένδρων. Σκοπός της εταιρείας είναι η προμήθεια φυτών ιδιαίτερα μεγάλης ανάπτυξης στον δημόσιο τομέα, σε φυτώρια , σε εταιρείες πρασίνου, ξενοδοχειακές μονάδες ,σε ιδιώτες ,είτε από παραγωγική διαδικασία είτε από εισαγωγές σε συνεργασία η αντιπροσωπεία με τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού. Η εταιρία DELTA – TREES ΕΠΕ διαθέτουν κάθετες μονάδες παραγωγής φυτών στη γη, σε ιδιόκτητες εκτάσεις άνω των 100.000 τμ με συνεχείς βελτιώσεις και αυξητικές τάσεις, στην ευρύτερη περιοχή του ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ. Η επιχείρηση εκτός της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας ειδικεύεται στην μεταμόσχευση όλων των ενηλίκων αλλά ταυτόχρονα και σπανίων δένδρων. Η περικοπή η μεταμόσχευση η μεταφορά και η εκφόρτωση αυτών των δένδρων απαιτούν συγκεκριμένες τεχνικές πού υπονοούν υψηλή τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία. DELTA–TREES LTD company is a business with expanding activities in the field of production trading and representation of ornamental plants and trees. Purpose of the company is the supply of plants of high growth in the public section, in plants companies, hotel units, in faculties or from productive procedure or from imports in cooperation or represent with the biggest companies of exterior. DELTA – TREES LTD nurseries dispose integral production units of plants in owned areas over 100.000 m2 with continuous improvements and increasing tensions located in the area of Astakos Etoloakarnanias. The business except the production and trading procedure is being specialized in eradication of all the adults as well as rare trees. The retrenchment, eradication, transportation and unloading of these trees demands specific techniques which undermining high technical knowledge and big experience.

ΠΡΟΥΝΟΣ ( Prunus - Cherry Tree )

Αναρτήθηκε από ΦΥΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΔΕΛΤΑ NURSERIES DELTA TREES LTD Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010




prunus pisardii nigra
σε παραγωγή στα φυτώριά μας.
ΠΡΟΥΝΟΣ(Prunus) Γένος που περιλαμβάνει πάνω από 400 είδη ανθεκτικών και συνήθως φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων εύκολης καλλιέργειας. Πολλά από τα είδη αυτά είναι άριστα οπωροφόρα ενώ άλλα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν καλλωπιστικά δέντρα. Τα φύλλα, εναλλασσόμενα και μερικές φορές ακέραια παρουσιάζουν συχνά ωραιότατα φθινοπωρινά χρώματα. Τα λουλούδια μονήρη ή ενωμένα σε ταξιανθίες από 5 σέπαλα και 5 στρωγγυλωπά πέταλα διάφορων χρωμάτων (από το άσπρο ως το κόκκινο- πορφυρό). Οι καρποί συνήθως εδώδιμοι είναι σαρκώδεις και έχουν ένα μόνο κεντρικό πυρήνα. Το γένος αυτό υποδιαιρείται σε διάφορα τμήματα τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η Αμυγδαλιά (Amygdalus) που περιλαμβάνει τις αμυγδαλιές –η Βερυκοκιά (Armeniaca) που περιλαμβάνει τις βερυκοκιές –κερασιά (cerasus) που περιλαμβάνει τις κερασιές η Δαφνοκέρασος (Laurocerasus) που περιλαμβάνει τις δαφνοκερασιές η Ροδακινιά (Persica) που περιλαμβάνει τις ροδακινιές και τέλος η Δαμασκηνιά (Prunus) που περιλαμβάνει τις δαμασκηνιές.
Είδη και ποικιλίες
Τμήμα Αμυγδαλιά (Amygdalus)
Prunus x amygdalo-persica «Pollanrdii»
Εύρωστο υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση μιας ροδακινιάς και μιας αμυγδαλιάς. Χρησιμοποιείται συχνά σαν υποκείμενο για τον εμβολιασμό οπωροφόρων ποικιλιών. Φτάνει σε ύψος 10 περίπου μ και σε πλάτος 6μ. Έχει λογχοειδή φύλλα και έντονα ρόζ λουλούδια που μοιάζουν με της αμυγδαλιάς. Ανθίζει τον Φεβρούαριο –Μάρτιο πριν από την εμφάνιση των φύλλων.
Prunus amygdalus
Προύνος ο αδενώδης (Prunus glandulosa)
Θαμνώδες είδος που κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Πρέπει να καλλιεργείται σε προφυλαγμένες και προσήλιες θέσεις. Έχει πυκνές διακλαδώσεις και φτάνει σε ύψος και διάμετρο 1,5-1,8μ. Παρουσιάζει ωοειδή –λογχοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και άσπρα ή ροζ λουλούδια που σχηματίζονται κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο πάνω σε όρθια και λεπτά στελέχη. Από τις διάφορες ποικιλίες του αναφέρουμε τη «Λευκή –Διπλανθή» (Albo-plena) με διπλά άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάιο και τη «Σινική» (Sinensis) με διπλά έντονα ροζ λουλούδια που εμφανίζονται τον Απρίλιο.
Προύνος ο τρυφερός (Prunus tenella)
Θαμνώδες είδος που ονομάζεται και Προύνος ο νάνος (Prunus nana). Κατάγεται από τη δυτική Ασία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει όρθια και λεπτά στελέχη που σχηματίζουν έναν πυκνό θύσανο ύψους και πλάτους 1-1,5μ και γυαλιστερά ωοειδή –λογχοειδή φύλλα έντονα πράσινα στην επάνω επιφάνεια και κάπως πιο ανοιχτόχρωμα στην κάτω. Παράγει άφθονα λουλούδια με φωτεινό ρόζ χρώμα που ανοίγουν τον Μάρτιο-Απρίλιο καλύπτοντας ολόκληρο το θάμνο. Το είδος αυτό καλλιεργείται σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και σε εξαιρετικά προσήλιες θέσεις. Είναι κατάλληλο για φράχτες ή παρτέρια. Οι καλύτερες ποικιλίες του είναι η «Λόφος Φωτιάς» (Fire Hill) με νάνα, ροζ, κρεμεζί λουλούδια και η «Gessleriana» με ρόζ λουλούδια.
Προύνος ο τρίλοβος (Prunus triloba)
Είδος γνωστό και σαν Προύνος τρίλοβος πολλαπλός (Triloba multiplex) σαν Αμυγδαλιά της Κίνας. Είναι ένας θάμνος ή μικρό δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που χάρη στην πυκνή και όμορφα διακλαδισμένη «κόμη» του μπορεί να να καλλιεργηθεί και σαν μεμονωμένο δενδρύλλιο ή δίπλα σ’έναν τοίχο σε διάταξη βεντάλιας.
Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 2,5-4,5μ και απαιτεί εξαιρετικά προσήλιες θέσεις. Έχει φωτεινά πράσινα φύλλα με οδοντωτές παρυφές και ανοιχτά ροζ λουλούδια που ανοίγουν με αφθονία από τα τέλη Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου.
Τμήμα Βερικοκιά (Armeniaca)
Προύνος ο αρμενιακός (Prunus armeniaca)
Προύνος ο δασύκαρπος (Prunus dasycarpa)
Μικρό δέντρο με πρώιμη ανθοφορία, ελικοειδή κλαδιά και φλοιό γεμάτο ρωγμές.
Προύνος μούμε (Prunus mume)
Μικρό δέντρο που κατάγεται από την Κίνα, την Ιαπωνία την Κορέα φτάνει σε ύψος και πλάτος 4-7μ. Έχει ωοειδή φύλλα και ανοιχτά ρόζ λουλούδια που εμφανίζονται στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της ανοίξεως ενωμένα σε δέσμες. Στο είδος αυτό ανήκουν οι ποικιλίες «Alphandii» με ημίδιπλα ανοιχτά ροζ λουλούδια και «Beni Shi Don» με ροζ αρωματικά λουλούδια.
Τμήμα κερασιά (cerasus)
Προύνος «Accolade» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο σαργέντειος (P.sargentii) και Prunus subhirtella. Φτάνει σε ύψος 6-9μ και παρουσιάζει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και μονήρη, ημίδιπλα λουλούδια που έχουν έντονο ροζ χρώμα και ανοίγουν κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Προύνος «Amanogawa» Κηπευτικό υβρίδιο που κατάγεται από την Ιαπωνία και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για τη διακόσμηση μικρών κήπων. Πρόκειται για δέντρο με όρθια κλαδιά που φτάνει σε ύψος 6-8μ και σε πλάτος 2-2,5μ. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και χαλκοπράσινο χρώμα σε νεαρή ηλικία και ανοιχτά ροζ ημίδιπλα λουλούδια που αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα. Η ανθοφορία εξαιρετικά πλούσια παρατηρείται κατά τον Απρίλιο –Μαίο.
Προύνος «Asano» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-9μ και σε πλάτος 4,5-7,5μ. Έχει φύλλα ωοειδή, φύλλα με οδοντωτές παρυφές και διπλά ροζ λουλούδια που εμφανίζονται στις αρχές Απριλίου ενωμένα σε πυκνούς βότρεις.
Προύνος των πτηνών (Prunus avium) Εξαιρετικά εύρωστο είδος από το οποίο προέρχονται όλες οι οπωροφόρες κερασιές. Φτάνει σε ύψος 20περίπου μ. και σε πλάτος 6-9μ. Τα φύλλα ωοειδή και οδοντωτά παίρνουν ένα όμορφο κόκκινο –κρεμεζί χρώμα το φθινόπωρο ενώ τα λουλούδια άσπρα και κυπελλοειδή ανοίγουν μεμονωμένα τον Απρίλιο μαζί με τα φύλλα. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Διπλανθής» (Plena) με διπλά άσπρα λουλούδια.
Prunus conradinae Είδος με πρώιμη ανθοφορία που κατάγεται από την Κίνα και καλλιεργείται σε προφυλαγμένες θέσεις. Φτάνει σε ύψος 6-9μ και σε πλάτος 4,5-6μ. Έχει ωοειδή φύλλα και αρωματικά άσπρα ή ρόζ λουλούδια που ανοίγουν μονήρη κατά τον Φεβρουάριο. Η ποικιλία «Ημιδιπλανθής»(Semiplena) παράγει ημίδιπλα ροζ λουλούδια που διατηρούνται πολύ.
Prunus «Daikoku» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως με ύψος 6-9μ πλάτος 4,5-6μ και κλαδιά κυρτά προς τα κάτω. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και κιτρινοπράσινο χρώμα σε νεαρή ηλικία πορφυρό χρώμα μπουμπούκια και διπλά ροζ –λιλά λουλούδια που ανοίγουν μονήρη τον Απρίλιο-Μαίο.
Prunus «Fudanzakura» Ονομάζεται και προύνος ο πριονωτός «Αρειανθής» (Prunus serrulata Semperflorens»). Πρόκειται για δέντρο κηπευτικής προελεύσεως με ύψος 4,5-6μ και πλάτος 3-5μ. Έχει στρογγυλωπή «κόμη» ωοειδή και οδοντωτά φύλλα που παρουσιάζουν σε νεαρή ηλικία, κοκκινωπές αποχρώσεις, ροζ μπουμπούκια και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τον Απρίλιο.
Prunus «Fugenzo» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως με ύψος και πλάτος 8-10μ. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και χαλκοκόκκινες αποχρώσεις σε νεαρή ηλικία και διπλά ροζ λουλούδια που ανοίγουν τον Απρίλιο-Μάιο.
Prunus «Halle Jolivette» Εξαιρετικά διακοσμητικό, κηπευτικό υβρίδιο, που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση του Prunus jedoensis και του Prunus subhirtella. Έχει παρατεταμένη ανθοφορία και φύλλα όμοια με της ιτιάς. Καλλιεργείται κυρίως σε κήπους μικρών διαστάσεων. Φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και παράγει άφθονα άσπρα, ημίδιπλα λουλούδια με ρόδινες αποχρώσεις. Ανθίζει κατά τον Απρίλιο-Μάιο.
Prunus x hillieri. Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο σαργέντειος (P.sargentii) και Προύνος ο εντετμημένος (P.incisa). Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 8-9μ. Τα φύλλα του ωοειδή και οδοντωτά παίρνουν το φθινόπωρο έντονες κρεμεζιές αποχρώσεις ενώ τα λουλούδια του μονήρη και απλά έχουν απαλό ροζ χρώμα και ανοίγουν τον Απρίλιο. Περισσότερο κατάλληλη για μικρούς κήπους είναι η ποικιλία «Spire» με κωνική «κόμη» που φτάνει σε ύψος 6-8μ.
Prunus «Hokasai» Εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-8μ και σε πλάτος 8-10μ. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και καστανοκόκκινο χρώμα σε νεαρή ηλικία. Παράγει ημίδιπλα αχνορόδινα λουλούδια που ανοίγουν στα τέλη Απριλίου και καλύπτουν τελείως τα κλαδιά.
Prunus «Horinji» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και παρουσιάζει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και χαλκοπράσινο χρώμα σε νεαρή ηλικία. Τα λουλούδια του σε ανοιχτό ροζ χρώμα είναι ημίδιπλα και ανοίγουν από τα τέλη Απριλίου ως τις αρχές Μαίου.
Prunus «ichiyo» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-8μ και σε πλάτος 5-6μ. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα, χαλκοπράσινα σε νεαρή ηλικία και διπλά ρόζ λουλούδια με κροσωτά πέταλα που εμφανίζονται στο τέλος Απριλίου.
Prunus x incame « Okame» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο κωδωνοειδής (P.campanulate) και προύνος ο εντετμημένος (P.incisa). Φτάνει σε ύψος 6-8μ και παρουσιάζει ροζ-κόκκινα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο.
Προύνος ο εντετμημένος (Prunus incisa) Θαμνώδες είδος που κατάγεται από την Ιαπωνία και καλλιεργείται και σαν μικρό δέντρο. Φτάνει σε ύψος 3-4,5μ και παρουσιάζει ωοειδή, οδοντωτά φύλλα και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο, πριν από τα φύλλα. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Πρώιμη» (Praecox) που ανθίζει προς το τέλος του χειμώνα.
Prunus «Jo-nioi» Εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως, με πλαγιόκλαδη «κόμη»και ύψος 6-8μ. Έχει ωοειδή και οδοντωτά φύλλα χρυσοκάστανα σε νεαρή ηλικία και άσπρα αρωματικά λουλούδια που ανοίγουν τον Μαίο.
Prunus «Kanzan» Εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 8-9μ. Έχει δύσκαμπτα κλαδιά με κατεύθυνση προς τα πάνω και ωοειδή οδοντωτά φύλλα με χαλκοκόκκινο χρώμα σε νεαρή ηλικία. Παράγει διπλά πορφυρά λουλούδια που ανοίγουν προς το τέλος του Απριλίου και καλύπτουν τελείως τα κλαδιά.
Prunus «kiku-shidare sakura» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ. Τα φύλλα ωοειδή, μυτερά και οδοντωτά έχουν σε νεαρή ηλικία, χαλκοπράσινο χρώμα ενώ τα λουλούδια σε έντονο ροζ είναι διπλά και καλύπτουν εντελώς τα κλαδιά.
Prunus x kursar Εύρωστο κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών. Προύνος ο σαργέντειος (P.sargentii) και Προύνος ο κουριλένσειος (P.kurilensis) και φτάνει σε ύψος 6-9μ. Τα φύλλα ωοειδή, μυτερά και οδοντωτά είναι χαλκοπράσινα στην αρχή ενώ τα λουλούδια μονήρη και απλά έχουν ροζ χρώμα και ανοίγουν προς το τέλος του Απριλίου.
Prunus «Ojochin» Εξαιρετικά διακοσμητικό είδος που ονομάζεται και Προύνος ο πριονωτός «Σένρικο» (Prumus serrulata «senriko») και φτάνει σε ύψος και διάμετρο 6-9μ. Έχει ωοειδή, μυτερά και οδοντωτά φύλλα, χαλκοκόκκινα σε νεαρή ηλικία και ροζ λουλούδια.
Προύνος ο πάδος (Prunus padus) Δεντρώδες είδος διαδομένο στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία. Συνήθως καλλιεργείται η ποικιλία «Βατερέρι» (Watereri) που φτάνει σε ύψος 6-7μ και σε διάμετρο 4,5-6μ. Τον Μάιο παρουσιάζει άσπρα λουλούδια εξαιρετικά αρωματικά.
Prunus «Πανδώρα» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση του Prunus subhirtella και του Prunus yedoensis. Είναι κατάλληλο για τη διακόσμηση μικρών κήπων. Φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και παράγει κατά τον Μάρτιο, άφθονα ανοιχτά ροζ λουλούδια.
Prunus «Pink perfection» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί με τη διασταύρωση του Prunus «Kanzan» και του Prunus «Shimidsu Sakura»
Φτάνει σε ύψος 6-8μ και παρουσιάζει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα, χαλκοπράσινα σε νεαρή ηλικία και διπλά ροζ λουλούδια που ανοίγουν στο τέλος Απριλίου ενωμένα σε κρεμάμενους βότρεις.
Προύνος ο σαργέντειος (Prunus sargentii) Δέντρο που κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Φτάνει σε ύψος 8-9μ και σε πλάτος 5-7,5μ. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά χαλκοκόκκινα φύλλα και ανοιχτορόδινα λουλούδια που εμφανίζονται στα τέλη Μαρτίου μαζί με τα φύλλα.
Προύνος ο πριονωτός (Prunus serrulata) Κατάγεται από τη δυτική Κίνα και φτάνει σε ύψος 6-8μ. Έχει ωραιότατο φλοιό στενά φύλλα όμοια με της ιτιάς και άσπρα λουλούδια που εμφανίζονται ενωμένα σε βότρεις προς τα τέλη Απριλίου μαζί με τα φύλλα.
Prunus « Shimidsu Sakura» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που ονομάζεται και Προύνος ο πριονωτός μακρύπους (Prunus serrulata longipes). Φτάνει σε ύψος 3-4,5μ και σε διάμετρο 4,5-8μ. Έχει άσπρα μπουμπούκια με ρόζ αποχρώσεις και διπλά κροσσωτά κρεμάμενα λουλούδια με κάτασπρο χρώμα που ανοίγουν στο τέλος του Απριλίου ή τον Μαίο.
Prunus «Shirotae» Εύρωστο είδος κηπευτικής προελεύσεως που ονομάζεται και Prunus «Kojima». Φτάνει σε ύψος 6-8μ και παρουσιάζει πλαγιόκλαδη «κόμη» διαμέτρου 9-10μ με οριζόντια και κυρτά προς τα κάτω κλαδιά. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα με χαλκοπράσινο χρώμα και μονά ή ημίδιπλα ασπρα και αρωματικά λουλούδια που ανοίγουν στο τέλος του Απριλίου ενωμένα σε κρεμάμενους βότρεις.
Prunus subhirtella Κατάγεται από την Ιαπωνία και φτάνει σε ύψος 6-10μ. Τα λουλούδια έχουν ανοιχτό ρόζ χρώμα και ανοίγουν κατά τον Μάρτιο –Απρίλιο. Στο είδος αυτό ανήκουν πολυάριθμες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ποικιλίες από τις οποίες αναφέρουμε την «Κλαίουσα Ροζ Διλπανθή»(Pendula plena Rosea) με ροζ ημίδιπλα λουλούδια την «Κόκκινη Κλαίουσα»(Pendula Rubra) με έντονα ροζ ημίδιπλα λουλούδια που εμφανίζονται στην αρχή της ανοίξεως τη «Φθινοπωρινή»(Autumnalis) με άσπρα ημίδιπλα λουλούδια που ανοίγουν συνέχεια από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κομμένων λουλουδιών τη Ροδινη Φθινοπωρινή (Autumnalis Rosea) όμοια με την προηγουμένη αλλά με ρόζ λουλούδια.
Prunus «Tai Haka» Εξαιρετικά εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-9μ. Έχει έντονα χαλκοπράσινα φύλλα και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Απρίλιο.
Prunus «Taoyoma Zakura» Κηπευτικό δέντρο που φτάνει σε υψος 6-8μ. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα πορφυροκάστανα σε νεαρή ηλικία και ημίδιπλα αρωματικά λουλούδια με ροζ χρώμα που εμφανίζονται μαζί με τα φύλλα στο τέλος του Απριλίου.
Prunus «Ukon» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και σε πλάτος 5-7,5μ. Στην αρχή το φύλλωμα του έχει ένα όμορφο μπρούτζινο –πορφυρό χρώμα. Παρουσιάζει ημίδιπλα κίτρινα-κρεμ λουλούδια με πράσινες αποχρώσεις που ανοίγουν στο τέλος του Απριλίου.
Prunus «Umeniko» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ. Τα λουλούδια του έχουν άσπρο χρώμα και εμφανίζονται τον Απρίλιο μαζί με τα φύλλα που το φθινόπωρο αποκτούν ωραιότατες αποχρώσεις.
Prunus yedoensis Θαμνώδες είδος εξαιρετικά διακοσμητικό που κατάγεται από την Ιαπωνία και φτάνει σε ύψος 6-8μ. Έχει τοξοειδή κλαδιά και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τον Απρίλιο. Από τις διάφορες ποικιλίες του είδους αυτού αναφέρουμε την «Μoetheimi» με ύψος 3-4.5μ πλάτος 3,5μ κυρτά και μακριά κλαδιά και απλά ανοιχτά ροζ λουλούδια την «Ivensii» με ύψος και πλάτος 3-5μ άπλωτη «κόμη» και κυρτά κλαδιά που φέρουν άσπρα και αρωματικά λουλούδια.
Τμήμα Δαφνοκέρασος (Prunus laurocerasus)
Εύρωστο θαμνώδες αειθαλές είδος που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για φράχτες. Έχει μυτερά ωοειδή –επιμήκη δερματώδη φύλλα γυαλιστερά στην επάνω επιφάνεια και ανοιχτοπράσινα στην κάτω. Τον Απρίλιο παρουσιάζει άσπρα λουλούδια που σχηματίζονται στη μασχάλη των φύλλων και στη συνέχεια παράγει μικρούς μαύρους καρπούς. Από τις πολυάριθμες ποικιλίες του αναφέρουμε την Καμελιόφυλλο (Camellifolia) με παρυφές διαφορετικού χρώματος τη «Στενόφυλλη» (Augustifolia) με φύλλα πολύ στενά τη Μαγνολιόφυλλο (Magnoliaefolia) με φύλλα πολύ μεγάλα την «Καυκασική (Caucasica) με όρθια κλαδιά και επιμήκη-λογχοειδή λεπτά και βαθυπράσινα φύλλα την Πλατύφυλλη (Latifolia) εύρωστη με μεγάλα και βαθυπράσινα και γυαλιστερά φύλλα τη «Στρογγυλόφυλλη» (Rotundifolia) που είναι κατάλληλη για φράχτες την Schipkaensis με μικρό ανάστημα και λογχοειδή φύλλα τη «Zabeliana» όμοια με την προηγούμενη αλλά με έρποντα κλαδιά κατάλληλα για κάλυψη του εδάφους.
Προύνος ο λουζιτανικός (Prunus lusitanica)
Γνωστό και σαν δάφνη της Πορτογαλίας το είδος αυτό κατάγεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Φτάνει σε ύψος 15περίπου μ και σε πλάτος 4,5-6μ. Πρόκειται για αειθαλές δέντρο με μυτερά βαθυπράσινα και γυαλιστερά φύλλα με κόκκινους μίσχους. Τα λουλούδια του έχουν κρεμ χρώμα και ανοίγουν τον Ιούνιο ενωμένα σε ταξιανθίες μήκους 15-20εκατ. Μετά την ανθοφορία παράγει μικρούς καρπούς που ωριμάζοντας παίρνουν μαύρο χρώμα. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Πολύχρωμη» (Variegata) με πολύχρωμο φύλλωμα και αργή ανάπτυξη.
Τμήμα Ροδακινιά (Persica) Προύνος ο δαβιδιανός (Prunus davidiana)
Κατάγεται από την Κίνα και φτάνει σε ύψος 8-9μ και σε πλάτος 2,5-4,5μ.Έχει κοκκινωπό φλοιό με ρωγμές και λογχοειδή φύλλα με λαμπερό πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια μονήρη και ροζ ανοίγουν τον Φεβρουάριο πριν από την εμφάνιση των φύλλων. Μετά την ανθοφορία το δέντρο παράγει καρπούς με κίτρινο χρώμα και βελούδινη υφή. Καλλιεργείται σε προφυλαγμένες θέσεις. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Λευκή» (Alba) με άσπρα λουλούδια.
Προυνος ο περσικός (Prunus persica) Πρόκειται για την κοινή ροδακινιά. Εδώ αναφέρουμε τις διακοσμητικές της ποικιλίες : « Κλάρα Μέγιερ» (Clara Meyer) θαμνώδης με άφθονα διπλά λουλούδια σε έντονο ρόζ χρώμα «Λευκή»(Alba) με άσπρα λουλούδια «Μελανοπόρφυρη» (Altropurpurea) με λουλούδια πορφυρά «Φλωρεντινή»(Florentine) με λουλούδια κατακόκκινα «Κάρντιναλ»(Cardinal) με ημίδιπλα λουλούδια «Παγόβουνο»(Iceberg) με πολυάριθμα ολόλευκα ημίδιπλα λουλούδια και τέλος «Θελκτικός Πρίγκηπας»(Prince Charming) με διπλά ρόζ –κόκκινα λουλούδια.
Τμήμα Δαμασκηνιά (Prunus)
Prunus x blirejana Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από την διασταύρωση των ειδών Προύνος ο κερασιόκαρπος «Μελανοπόρφυρος» (Prunus cerasifera « Atropurpurea») και Prunus mume «Alphandii». Φτάνει σε ύψος μέχρι 4-4,5μ και παρουσιάζει ωοειδή φύλλα στο χρώμα του χαλκού και διπλά ροζ λουλούδια που ανοίγουν με αφθονία τον Απρίλιο.
Προύνος ο κερασιόκαρπος (Prunus cerasifera) Δεντρώδες είδος που κατάγεται από την Ελλάδα και τον Καύκασο. Είναι κατάλληλο για φράχτες αλλά συχνά χρησιμοποιείται και σαν υποκείμενο σε ασβεστώδη και διαπερατά εδάφη όπου αναπτύσσεται εύκολα. Φτάνει σε ύψος 10περίπου μ και παρουσιάζει πυκνή και στρογγυλή «κόμη» πλάτους 6-8μ. Έχει άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Μετά την ανθοφορία παράγει κίτρινα ή κόκκινα δαμάσκηνα.
Το τυπικό είδος που ονομάζεται και μυροβάλανος καλλιεργείται κυρίως σαν οπωροφόρο ενώ οι ποικιλίες με πολύχρωμα φύλλα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και χρησιμοποιούνται συνήθως για φράχτες. Από αυτές αναφέρουμε την «Πισσάρδειο» (Pissardii) ή Μελανοπόρφυρη (Atropurpurea) που έχει στην αρχή βαθυκόκκινα και αργότερα βαθυπόρφυρα φύλλα, ροζ μπουμπούκια και σχεδόν άσπρα λουλούδια. Επίσης τη «Μαύρη» (Nigra) με μελανοπόρφυρα φύλλα και ροζ λουλούδια.
Prunus x cistena Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο κερασιόκαρπος «Μελανοπόρφυρος» (P.cerasifera «Atropurpurea») και Προύνος ο νάνος (P.pumila). Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 1,2-1,5μ και είναι κατάλληλο για φράχτες. Έχει μικρά ωοειδή φύλλα με έντονο κόκκινο χρώμα και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Προύνος ο ήμερος (Prunus domestica) Θάμνος ή μικρό δέντρο που ονομάζεται και προύνος ο κοινός (Prunus communis). Από το είδος αυτό προέρχονται οι οπωροφόρες δαμασκηνιές.
Προύνος ο αγκαθωτός (Prunus spinosa) Θάμνος ή μικρό δέντρο που ονομάζεται και αγριοδαμασκηνιά. Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 2,5-5μ και είναι διαδομένο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Πρόκειται για πολύ πυκνό και αγκαθωτό είδος κατάλληλο για φράχτες. Έχει ωοειδή βαθυπράσινα φύλλα και κάτασπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου και καλύπτουν τελείως τα κλαδιά. Στη συνέχεια το δέντρο παράγει στρογγυλούς, κυανομέλανους καρπούς. Από τις διάφορες ποικιλίες του αναφέρουμε τη «Διπλανθής»(Plena) με διπλά άσπρα λουλούδια πιο ανθεκτικά από του τυπικού είδους την «Πορφυρή»(Purpurea) με πορφυρόχρωμα φύλλα και άσπρα λουλούδια και τη Ρόδινη (Rosea) με πορφυρά –χαλκόχρωμα φύλλα και ροζ –σωμόν λουλούδια που πιθανό να έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση με το είδος Προύνος ο κερασιόκαρπος (Prunus cerasifera)
prunus pisardii nigra

Τεχνική της καλλιέργειας
Όλοι οι προύνοι είναι δέντρα ανθεκτικά με ρίζες κυρίως επιφανειακές γι’αυτό και δεν πρέπει να φυτεύονται σε μεγάλο βάθος. Επίσης δεν πρέπει να σκάβεται συχνά το χώμα γύρω από τα δέντρα. Μπορούν να καλλιεργηθούν σ’όλα τα καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη αλλά προτιμούν τα δροσερά και τα ασβεστώδη. Χρειάζονται προσήλιες θέσεις εκτός από το είδος Προύνος ο πάδος (Prunus padus) και τις ποικιλίες του που πρέπει να φυτεύονται σε ημισκιαζόμενα μέρη επειδή έχουν γαλάζιο φύλλωμα. Το φύτεμα στην οριστική θέση γίνεται το φθινόπωρο πριν από τους πρώτους παγετούς ή τον Φεβρουάριο –Μάρτιο. Αν τα δέντρα είναι εκτεθειμένα στους ανέμους πρέπει να στηρίζονται με πασσάλους κατά την περίοδο της ριζοβολήσεως ενώ τα είδη που έχουν μακριά και απλωτά κλαδιά χρειάζονται πάντα υποστηρίγματα για να μην ακουμπάνε τα κλαδιά τους στο χώμα.
Τα είδη που προορίζονται για φράχτες φυτεύονται στην οριστική τους θέση τον Οκτώβριο και αμέσως μετά κλαδεύονται στα 2/3 του ύψους τους για να υποβοηθηθεί η διακλάδωση. Το ύψος των δενδρυλλίων και οι αποστάσεις του φυτέματος εξαρτάται από το είδος. Ο προύνος ο κερασιόκαρπος (Prunus cerasifera) και οι ποικιλίες του μπορούν να έχουν ύψος 45-60 εκατ. ή 1-1,5μ και να φυτεύονται σε αποστάσεις 60 εκατ. ή 1,5μ. Τα δενδρύλλια του είδους Προύνος ο αγκαθωτός (Prunus spinosa) αντίθετα πρέπει να έχουν ύψος 30-50 εκατ. και να φυτεύονται σε αποστάσεις 40εκατ. Για το είδος Προύνος ο λουζιτανικός (P.lusitanica) χρησιμοποιούνται δενδρύλλια ύψους 50-60εκατ και φυτεύονται σε αποστάσεις 0,71μ και τέλος για το είδος Προύνος ο δαφνοκέρασος (Prunus laurocerasus) και τις ποικιλίες του με γρήγορη ανάπτυξη χρησιμοποιούνται δενδρύλλια ύψους 0,61μ περίπου και φυτεύονται σε αποστάσεις 0,71-1μ.

prunus pisardii nigra
 σε παραγωγή στα φυτώριά μας.

 Πολλαπλασιασμός
Τα δέντρα αυτά πολλαπλασιάζονται με διάφορους τρόπους ανάλογα με το είδος. Κατ’αρχην όλα τα είδη μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο (τα σπορόφυτα είναι πιο εύρωστα και πιο μακρόβια). Η σπορά γίνεται στο ύπαιθρο αμέσως μετά τη συλλογή των σπόρων.
Οι ποικιλίες αντίθετα πρέπει να πολλαπλασιάζονται αγενώς γιατί τα δέντρα που προέρχονται από σπόρο δεν διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γονέων.
Όλες οι ιαπωνικές κερασιές και τα υβρίδια με μεγάλα λουλούδια πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό πάνω στο είδος Προύνος των πτηνών (Prunus avium). Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει τον Μάρτιο ή τον Ιουλιο.
Όλα τα είδη με μικρά λουλούδια όπως ο Προύνος ο κερασιόκαρπος (P.cerasifera) o Prunus conradinae o Προύνος ο αγκαθωτός (P.spinosa) και ο Prunus subhirtella πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα ημιώριμου ξύλου μήκους 8-10εκατ που τοποθετούνται για ριζοβόληση τον Ιουλιο σ’ένα μείγμα από τύρφη και άμμο σε ίσα μέρη μέσα σε κασόνι και σε θερμοκρασία 16-180C.
Όταν ριζώσουν μεταφυτεύονται ένα-ένα σε γλάστρες, διαμέτρου 8εκατ που περιέχουν ένα μείγμα από φυτόχωμα, τύρφη και άμμο. Διατηρούνται στο ύπαιθρο όλη τη χειμερινή περίοδο. Την άνοιξη μεταφυτεύονται σε φυτώριο όπου καλλιεργούνται για 1-2 χρόνια και κατόπιν φυτεύονται στην οριστική τους θέση.
Επισης τα είδη Προύνος ο δαφνοκέρασος (P.laurocerasus) και Προύνος ο λουζιτανικός (P.lusitanica) πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα μήκους 8-10εκατ που τοποθετούνται για ριζοβόληση σε κρύο κασόνι σ’ένα μείγμα τύρφης και άμμου σε ίσα μέρη. Στη συνέχεια καλλιεργούνται όπως τα προηγούμενα είδη.
Για τα είδη Προύνος ο πάδος (P.padus) Προύνος ο κερασιόκαρπος (P.cerasifera) και Προύνος ο αδενώδης (P.glandulosa) καθώς και τις ποικιλίες τους πρέπει να δημιουργήσετε παραφυάδες, παραχώνοντας τα κλαδιά. Η εργασία αυτή γίνεται στις αρχές της ανοίξεως και τα νέα δενδρύλλια είναι έτοιμα ν’αποκοπούν από το μητρικό δέντρο ύστερα από 2 χρόνια.
Τέλος στις αρχές του φθινοπώρου μπορείτε ν’αποσπάσετε από το μητρικό δέντρο και να φυτέψετε αμέσως στην οριστική τους θέση τις παραφυάδες του είδους Προύνος ο τρυφερός (P.tenella) και των ποικιλιών του.
Κλάδεμα
Εκτός απ’αυτά που σχηματίζουν φράχτες μόνο μερικά είδη χρειάζονται κανονικό κλάδεμα. Οι φράχτες κλαδεύονται κάθε χρόνο κατά τον Μάρτιο –Απρίλιο ή τον Αύγουστο.(καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείτε ψαλίδι αλλά πριονι). Ο προύνος ο εντετμημένος (P.incisa) κλαδεύεται αμέσως μετά την ανθοφορία ενώ ο Prunus birejana, o Prunus cistena, o Prunus spinosa και ο Prunus cersifera μπορούν να κλαδευτούν οποιαδήποτε εποχή.

Οι διακοσμητικές δαμασκηνιές, βερικοκιές και κερασιές δεν θέλουν κανονικά κλάδεμα. Θα πρέπει όμως στο τέλος του καλοκαιριού να τις καθαρίζετε από τα ξερά κλαδιά και να κόβετε αυτά που προεξέχουν ή είναι πολύ χοντρά. Από τις διακοσμητικές αμυγδαλιές χρειάζονται κλάδεμα μόνο τα είδη Προύνος ο αδενώδης(P.glandulosa) και Προύνος ο τρίλοβος (P.triloba). Συγκεκριμένα αμέσως μετά την ανθοφορία κόβετε όλα τα παλιά ανθοφόρα κλαδιά αφήνοντας μόνο στη βάση . Τέλος οι πιο μεγάλες δαφνοκερασιές πρέπει να κλαδεύονται κάθε χρόνο κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Prunus africana Prunus apetala Prunus armeniaca Prunus avium Prunus Bifrons Prunus buergeriana Prunus campanulata Prunus canescens Prunus cerasifera Prunus cerasoides Prunus cerasus Prunus ceylanica Prunus cocomilia Prunus cornuta Prunus crassifolia Prunus davidiana Prunus domestica Prunus dulcis Prunus fruticosa Prunus geniculata Prunus glandulosa Prunus gracilis Prunus grayana Prunus incana Prunus Incisa Prunus insititia Prunus italica Prunus jacquemontii Prunus japonica Prunus korshinskyi Prunus laurocerasus Prunus lusitanica Prunus maackii Prunus mahaleb Prunus mandshurica Prunus maximowiczii Prunus minutiflora Prunus mume Prunus murrayana Prunus myrtifolia Prunus nipponica Prunus occidentalis Prunus padus Prunus persica Prunus pleuradenia Prunus pseudocerasus Prunus prostrata Prunus rivularis Prunus salicina Prunus sargentii Prunus serrula Prunus serrulata Prunus sibirica Prunus simonii Prunus Σογδιανή Prunus speciosa Prunus spinosa Prunus spinulosa Prunus ssiori Prunus subhirtella Prunus tenella Prunus tomentosa Prunus triloba Prunus ursina Prunus vachuschtii Prunus verecunda Prunus × yedoensis Prunus zippeliana Prunus laxinervi Prunus alabamensis Prunus alleghaniensi Prunus americana Prunus andersonii Prunus angustifolia Prunus besseyi Prunus buxifolia  Prunus caroliniana Prunus emarginata Prunus fasciculata Prunus fremontii Prunus havardii Prunus hortulana Prunus huantensis Prunus ilicifolia Prunus integrifolia Prunus maritima Prunus Mexicana Prunus munsoniana Prunus nigra Prunus pensylvanica Prunus pumila Prunus rigida Prunus serotina Prunus sphaerocarpa Prunus subcordata Prunus texana Prunus triloba Prunus umbellat Prunus virginiana.

ΠΡΟΥΝΟΣ ( Prunus - Cherry Tree )



prunus pisardii nigra
σε παραγωγή στα φυτώριά μας.
ΠΡΟΥΝΟΣ(Prunus) Γένος που περιλαμβάνει πάνω από 400 είδη ανθεκτικών και συνήθως φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων εύκολης καλλιέργειας. Πολλά από τα είδη αυτά είναι άριστα οπωροφόρα ενώ άλλα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σαν καλλωπιστικά δέντρα. Τα φύλλα, εναλλασσόμενα και μερικές φορές ακέραια παρουσιάζουν συχνά ωραιότατα φθινοπωρινά χρώματα. Τα λουλούδια μονήρη ή ενωμένα σε ταξιανθίες από 5 σέπαλα και 5 στρωγγυλωπά πέταλα διάφορων χρωμάτων (από το άσπρο ως το κόκκινο- πορφυρό). Οι καρποί συνήθως εδώδιμοι είναι σαρκώδεις και έχουν ένα μόνο κεντρικό πυρήνα. Το γένος αυτό υποδιαιρείται σε διάφορα τμήματα τα σημαντικότερα από τα οποία είναι η Αμυγδαλιά (Amygdalus) που περιλαμβάνει τις αμυγδαλιές –η Βερυκοκιά (Armeniaca) που περιλαμβάνει τις βερυκοκιές –κερασιά (cerasus) που περιλαμβάνει τις κερασιές η Δαφνοκέρασος (Laurocerasus) που περιλαμβάνει τις δαφνοκερασιές η Ροδακινιά (Persica) που περιλαμβάνει τις ροδακινιές και τέλος η Δαμασκηνιά (Prunus) που περιλαμβάνει τις δαμασκηνιές.
Είδη και ποικιλίες
Τμήμα Αμυγδαλιά (Amygdalus)
Prunus x amygdalo-persica «Pollanrdii»
Εύρωστο υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση μιας ροδακινιάς και μιας αμυγδαλιάς. Χρησιμοποιείται συχνά σαν υποκείμενο για τον εμβολιασμό οπωροφόρων ποικιλιών. Φτάνει σε ύψος 10 περίπου μ και σε πλάτος 6μ. Έχει λογχοειδή φύλλα και έντονα ρόζ λουλούδια που μοιάζουν με της αμυγδαλιάς. Ανθίζει τον Φεβρούαριο –Μάρτιο πριν από την εμφάνιση των φύλλων.
Prunus amygdalus
Προύνος ο αδενώδης (Prunus glandulosa)
Θαμνώδες είδος που κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Πρέπει να καλλιεργείται σε προφυλαγμένες και προσήλιες θέσεις. Έχει πυκνές διακλαδώσεις και φτάνει σε ύψος και διάμετρο 1,5-1,8μ. Παρουσιάζει ωοειδή –λογχοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και άσπρα ή ροζ λουλούδια που σχηματίζονται κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο πάνω σε όρθια και λεπτά στελέχη. Από τις διάφορες ποικιλίες του αναφέρουμε τη «Λευκή –Διπλανθή» (Albo-plena) με διπλά άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάιο και τη «Σινική» (Sinensis) με διπλά έντονα ροζ λουλούδια που εμφανίζονται τον Απρίλιο.
Προύνος ο τρυφερός (Prunus tenella)
Θαμνώδες είδος που ονομάζεται και Προύνος ο νάνος (Prunus nana). Κατάγεται από τη δυτική Ασία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει όρθια και λεπτά στελέχη που σχηματίζουν έναν πυκνό θύσανο ύψους και πλάτους 1-1,5μ και γυαλιστερά ωοειδή –λογχοειδή φύλλα έντονα πράσινα στην επάνω επιφάνεια και κάπως πιο ανοιχτόχρωμα στην κάτω. Παράγει άφθονα λουλούδια με φωτεινό ρόζ χρώμα που ανοίγουν τον Μάρτιο-Απρίλιο καλύπτοντας ολόκληρο το θάμνο. Το είδος αυτό καλλιεργείται σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και σε εξαιρετικά προσήλιες θέσεις. Είναι κατάλληλο για φράχτες ή παρτέρια. Οι καλύτερες ποικιλίες του είναι η «Λόφος Φωτιάς» (Fire Hill) με νάνα, ροζ, κρεμεζί λουλούδια και η «Gessleriana» με ρόζ λουλούδια.
Προύνος ο τρίλοβος (Prunus triloba)
Είδος γνωστό και σαν Προύνος τρίλοβος πολλαπλός (Triloba multiplex) σαν Αμυγδαλιά της Κίνας. Είναι ένας θάμνος ή μικρό δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που χάρη στην πυκνή και όμορφα διακλαδισμένη «κόμη» του μπορεί να να καλλιεργηθεί και σαν μεμονωμένο δενδρύλλιο ή δίπλα σ’έναν τοίχο σε διάταξη βεντάλιας.
Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 2,5-4,5μ και απαιτεί εξαιρετικά προσήλιες θέσεις. Έχει φωτεινά πράσινα φύλλα με οδοντωτές παρυφές και ανοιχτά ροζ λουλούδια που ανοίγουν με αφθονία από τα τέλη Μαρτίου ως τις αρχές Απριλίου.
Τμήμα Βερικοκιά (Armeniaca)
Προύνος ο αρμενιακός (Prunus armeniaca)
Προύνος ο δασύκαρπος (Prunus dasycarpa)
Μικρό δέντρο με πρώιμη ανθοφορία, ελικοειδή κλαδιά και φλοιό γεμάτο ρωγμές.
Προύνος μούμε (Prunus mume)
Μικρό δέντρο που κατάγεται από την Κίνα, την Ιαπωνία την Κορέα φτάνει σε ύψος και πλάτος 4-7μ. Έχει ωοειδή φύλλα και ανοιχτά ρόζ λουλούδια που εμφανίζονται στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της ανοίξεως ενωμένα σε δέσμες. Στο είδος αυτό ανήκουν οι ποικιλίες «Alphandii» με ημίδιπλα ανοιχτά ροζ λουλούδια και «Beni Shi Don» με ροζ αρωματικά λουλούδια.
Τμήμα κερασιά (cerasus)
Προύνος «Accolade» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο σαργέντειος (P.sargentii) και Prunus subhirtella. Φτάνει σε ύψος 6-9μ και παρουσιάζει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και μονήρη, ημίδιπλα λουλούδια που έχουν έντονο ροζ χρώμα και ανοίγουν κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Προύνος «Amanogawa» Κηπευτικό υβρίδιο που κατάγεται από την Ιαπωνία και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για τη διακόσμηση μικρών κήπων. Πρόκειται για δέντρο με όρθια κλαδιά που φτάνει σε ύψος 6-8μ και σε πλάτος 2-2,5μ. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και χαλκοπράσινο χρώμα σε νεαρή ηλικία και ανοιχτά ροζ ημίδιπλα λουλούδια που αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα. Η ανθοφορία εξαιρετικά πλούσια παρατηρείται κατά τον Απρίλιο –Μαίο.
Προύνος «Asano» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-9μ και σε πλάτος 4,5-7,5μ. Έχει φύλλα ωοειδή, φύλλα με οδοντωτές παρυφές και διπλά ροζ λουλούδια που εμφανίζονται στις αρχές Απριλίου ενωμένα σε πυκνούς βότρεις.
Προύνος των πτηνών (Prunus avium) Εξαιρετικά εύρωστο είδος από το οποίο προέρχονται όλες οι οπωροφόρες κερασιές. Φτάνει σε ύψος 20περίπου μ. και σε πλάτος 6-9μ. Τα φύλλα ωοειδή και οδοντωτά παίρνουν ένα όμορφο κόκκινο –κρεμεζί χρώμα το φθινόπωρο ενώ τα λουλούδια άσπρα και κυπελλοειδή ανοίγουν μεμονωμένα τον Απρίλιο μαζί με τα φύλλα. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Διπλανθής» (Plena) με διπλά άσπρα λουλούδια.
Prunus conradinae Είδος με πρώιμη ανθοφορία που κατάγεται από την Κίνα και καλλιεργείται σε προφυλαγμένες θέσεις. Φτάνει σε ύψος 6-9μ και σε πλάτος 4,5-6μ. Έχει ωοειδή φύλλα και αρωματικά άσπρα ή ρόζ λουλούδια που ανοίγουν μονήρη κατά τον Φεβρουάριο. Η ποικιλία «Ημιδιπλανθής»(Semiplena) παράγει ημίδιπλα ροζ λουλούδια που διατηρούνται πολύ.
Prunus «Daikoku» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως με ύψος 6-9μ πλάτος 4,5-6μ και κλαδιά κυρτά προς τα κάτω. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και κιτρινοπράσινο χρώμα σε νεαρή ηλικία πορφυρό χρώμα μπουμπούκια και διπλά ροζ –λιλά λουλούδια που ανοίγουν μονήρη τον Απρίλιο-Μαίο.
Prunus «Fudanzakura» Ονομάζεται και προύνος ο πριονωτός «Αρειανθής» (Prunus serrulata Semperflorens»). Πρόκειται για δέντρο κηπευτικής προελεύσεως με ύψος 4,5-6μ και πλάτος 3-5μ. Έχει στρογγυλωπή «κόμη» ωοειδή και οδοντωτά φύλλα που παρουσιάζουν σε νεαρή ηλικία, κοκκινωπές αποχρώσεις, ροζ μπουμπούκια και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τον Απρίλιο.
Prunus «Fugenzo» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως με ύψος και πλάτος 8-10μ. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και χαλκοκόκκινες αποχρώσεις σε νεαρή ηλικία και διπλά ροζ λουλούδια που ανοίγουν τον Απρίλιο-Μάιο.
Prunus «Halle Jolivette» Εξαιρετικά διακοσμητικό, κηπευτικό υβρίδιο, που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση του Prunus jedoensis και του Prunus subhirtella. Έχει παρατεταμένη ανθοφορία και φύλλα όμοια με της ιτιάς. Καλλιεργείται κυρίως σε κήπους μικρών διαστάσεων. Φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και παράγει άφθονα άσπρα, ημίδιπλα λουλούδια με ρόδινες αποχρώσεις. Ανθίζει κατά τον Απρίλιο-Μάιο.
Prunus x hillieri. Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο σαργέντειος (P.sargentii) και Προύνος ο εντετμημένος (P.incisa). Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 8-9μ. Τα φύλλα του ωοειδή και οδοντωτά παίρνουν το φθινόπωρο έντονες κρεμεζιές αποχρώσεις ενώ τα λουλούδια του μονήρη και απλά έχουν απαλό ροζ χρώμα και ανοίγουν τον Απρίλιο. Περισσότερο κατάλληλη για μικρούς κήπους είναι η ποικιλία «Spire» με κωνική «κόμη» που φτάνει σε ύψος 6-8μ.
Prunus «Hokasai» Εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-8μ και σε πλάτος 8-10μ. Έχει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και καστανοκόκκινο χρώμα σε νεαρή ηλικία. Παράγει ημίδιπλα αχνορόδινα λουλούδια που ανοίγουν στα τέλη Απριλίου και καλύπτουν τελείως τα κλαδιά.
Prunus «Horinji» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και παρουσιάζει ωοειδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές και χαλκοπράσινο χρώμα σε νεαρή ηλικία. Τα λουλούδια του σε ανοιχτό ροζ χρώμα είναι ημίδιπλα και ανοίγουν από τα τέλη Απριλίου ως τις αρχές Μαίου.
Prunus «ichiyo» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-8μ και σε πλάτος 5-6μ. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα, χαλκοπράσινα σε νεαρή ηλικία και διπλά ρόζ λουλούδια με κροσωτά πέταλα που εμφανίζονται στο τέλος Απριλίου.
Prunus x incame « Okame» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο κωδωνοειδής (P.campanulate) και προύνος ο εντετμημένος (P.incisa). Φτάνει σε ύψος 6-8μ και παρουσιάζει ροζ-κόκκινα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο.
Προύνος ο εντετμημένος (Prunus incisa) Θαμνώδες είδος που κατάγεται από την Ιαπωνία και καλλιεργείται και σαν μικρό δέντρο. Φτάνει σε ύψος 3-4,5μ και παρουσιάζει ωοειδή, οδοντωτά φύλλα και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο, πριν από τα φύλλα. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Πρώιμη» (Praecox) που ανθίζει προς το τέλος του χειμώνα.
Prunus «Jo-nioi» Εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως, με πλαγιόκλαδη «κόμη»και ύψος 6-8μ. Έχει ωοειδή και οδοντωτά φύλλα χρυσοκάστανα σε νεαρή ηλικία και άσπρα αρωματικά λουλούδια που ανοίγουν τον Μαίο.
Prunus «Kanzan» Εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 8-9μ. Έχει δύσκαμπτα κλαδιά με κατεύθυνση προς τα πάνω και ωοειδή οδοντωτά φύλλα με χαλκοκόκκινο χρώμα σε νεαρή ηλικία. Παράγει διπλά πορφυρά λουλούδια που ανοίγουν προς το τέλος του Απριλίου και καλύπτουν τελείως τα κλαδιά.
Prunus «kiku-shidare sakura» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ. Τα φύλλα ωοειδή, μυτερά και οδοντωτά έχουν σε νεαρή ηλικία, χαλκοπράσινο χρώμα ενώ τα λουλούδια σε έντονο ροζ είναι διπλά και καλύπτουν εντελώς τα κλαδιά.
Prunus x kursar Εύρωστο κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών. Προύνος ο σαργέντειος (P.sargentii) και Προύνος ο κουριλένσειος (P.kurilensis) και φτάνει σε ύψος 6-9μ. Τα φύλλα ωοειδή, μυτερά και οδοντωτά είναι χαλκοπράσινα στην αρχή ενώ τα λουλούδια μονήρη και απλά έχουν ροζ χρώμα και ανοίγουν προς το τέλος του Απριλίου.
Prunus «Ojochin» Εξαιρετικά διακοσμητικό είδος που ονομάζεται και Προύνος ο πριονωτός «Σένρικο» (Prumus serrulata «senriko») και φτάνει σε ύψος και διάμετρο 6-9μ. Έχει ωοειδή, μυτερά και οδοντωτά φύλλα, χαλκοκόκκινα σε νεαρή ηλικία και ροζ λουλούδια.
Προύνος ο πάδος (Prunus padus) Δεντρώδες είδος διαδομένο στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία. Συνήθως καλλιεργείται η ποικιλία «Βατερέρι» (Watereri) που φτάνει σε ύψος 6-7μ και σε διάμετρο 4,5-6μ. Τον Μάιο παρουσιάζει άσπρα λουλούδια εξαιρετικά αρωματικά.
Prunus «Πανδώρα» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση του Prunus subhirtella και του Prunus yedoensis. Είναι κατάλληλο για τη διακόσμηση μικρών κήπων. Φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και παράγει κατά τον Μάρτιο, άφθονα ανοιχτά ροζ λουλούδια.
Prunus «Pink perfection» Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί με τη διασταύρωση του Prunus «Kanzan» και του Prunus «Shimidsu Sakura»
Φτάνει σε ύψος 6-8μ και παρουσιάζει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα, χαλκοπράσινα σε νεαρή ηλικία και διπλά ροζ λουλούδια που ανοίγουν στο τέλος Απριλίου ενωμένα σε κρεμάμενους βότρεις.
Προύνος ο σαργέντειος (Prunus sargentii) Δέντρο που κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία. Φτάνει σε ύψος 8-9μ και σε πλάτος 5-7,5μ. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά χαλκοκόκκινα φύλλα και ανοιχτορόδινα λουλούδια που εμφανίζονται στα τέλη Μαρτίου μαζί με τα φύλλα.
Προύνος ο πριονωτός (Prunus serrulata) Κατάγεται από τη δυτική Κίνα και φτάνει σε ύψος 6-8μ. Έχει ωραιότατο φλοιό στενά φύλλα όμοια με της ιτιάς και άσπρα λουλούδια που εμφανίζονται ενωμένα σε βότρεις προς τα τέλη Απριλίου μαζί με τα φύλλα.
Prunus « Shimidsu Sakura» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που ονομάζεται και Προύνος ο πριονωτός μακρύπους (Prunus serrulata longipes). Φτάνει σε ύψος 3-4,5μ και σε διάμετρο 4,5-8μ. Έχει άσπρα μπουμπούκια με ρόζ αποχρώσεις και διπλά κροσσωτά κρεμάμενα λουλούδια με κάτασπρο χρώμα που ανοίγουν στο τέλος του Απριλίου ή τον Μαίο.
Prunus «Shirotae» Εύρωστο είδος κηπευτικής προελεύσεως που ονομάζεται και Prunus «Kojima». Φτάνει σε ύψος 6-8μ και παρουσιάζει πλαγιόκλαδη «κόμη» διαμέτρου 9-10μ με οριζόντια και κυρτά προς τα κάτω κλαδιά. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα με χαλκοπράσινο χρώμα και μονά ή ημίδιπλα ασπρα και αρωματικά λουλούδια που ανοίγουν στο τέλος του Απριλίου ενωμένα σε κρεμάμενους βότρεις.
Prunus subhirtella Κατάγεται από την Ιαπωνία και φτάνει σε ύψος 6-10μ. Τα λουλούδια έχουν ανοιχτό ρόζ χρώμα και ανοίγουν κατά τον Μάρτιο –Απρίλιο. Στο είδος αυτό ανήκουν πολυάριθμες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ποικιλίες από τις οποίες αναφέρουμε την «Κλαίουσα Ροζ Διλπανθή»(Pendula plena Rosea) με ροζ ημίδιπλα λουλούδια την «Κόκκινη Κλαίουσα»(Pendula Rubra) με έντονα ροζ ημίδιπλα λουλούδια που εμφανίζονται στην αρχή της ανοίξεως τη «Φθινοπωρινή»(Autumnalis) με άσπρα ημίδιπλα λουλούδια που ανοίγουν συνέχεια από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή κομμένων λουλουδιών τη Ροδινη Φθινοπωρινή (Autumnalis Rosea) όμοια με την προηγουμένη αλλά με ρόζ λουλούδια.
Prunus «Tai Haka» Εξαιρετικά εύρωστο δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 6-9μ. Έχει έντονα χαλκοπράσινα φύλλα και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Απρίλιο.
Prunus «Taoyoma Zakura» Κηπευτικό δέντρο που φτάνει σε υψος 6-8μ. Έχει ωοειδή μυτερά και οδοντωτά φύλλα πορφυροκάστανα σε νεαρή ηλικία και ημίδιπλα αρωματικά λουλούδια με ροζ χρώμα που εμφανίζονται μαζί με τα φύλλα στο τέλος του Απριλίου.
Prunus «Ukon» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ και σε πλάτος 5-7,5μ. Στην αρχή το φύλλωμα του έχει ένα όμορφο μπρούτζινο –πορφυρό χρώμα. Παρουσιάζει ημίδιπλα κίτρινα-κρεμ λουλούδια με πράσινες αποχρώσεις που ανοίγουν στο τέλος του Απριλίου.
Prunus «Umeniko» Δέντρο κηπευτικής προελεύσεως που φτάνει σε ύψος 4,5-6μ. Τα λουλούδια του έχουν άσπρο χρώμα και εμφανίζονται τον Απρίλιο μαζί με τα φύλλα που το φθινόπωρο αποκτούν ωραιότατες αποχρώσεις.
Prunus yedoensis Θαμνώδες είδος εξαιρετικά διακοσμητικό που κατάγεται από την Ιαπωνία και φτάνει σε ύψος 6-8μ. Έχει τοξοειδή κλαδιά και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι και τον Απρίλιο. Από τις διάφορες ποικιλίες του είδους αυτού αναφέρουμε την «Μoetheimi» με ύψος 3-4.5μ πλάτος 3,5μ κυρτά και μακριά κλαδιά και απλά ανοιχτά ροζ λουλούδια την «Ivensii» με ύψος και πλάτος 3-5μ άπλωτη «κόμη» και κυρτά κλαδιά που φέρουν άσπρα και αρωματικά λουλούδια.
Τμήμα Δαφνοκέρασος (Prunus laurocerasus)
Εύρωστο θαμνώδες αειθαλές είδος που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για φράχτες. Έχει μυτερά ωοειδή –επιμήκη δερματώδη φύλλα γυαλιστερά στην επάνω επιφάνεια και ανοιχτοπράσινα στην κάτω. Τον Απρίλιο παρουσιάζει άσπρα λουλούδια που σχηματίζονται στη μασχάλη των φύλλων και στη συνέχεια παράγει μικρούς μαύρους καρπούς. Από τις πολυάριθμες ποικιλίες του αναφέρουμε την Καμελιόφυλλο (Camellifolia) με παρυφές διαφορετικού χρώματος τη «Στενόφυλλη» (Augustifolia) με φύλλα πολύ στενά τη Μαγνολιόφυλλο (Magnoliaefolia) με φύλλα πολύ μεγάλα την «Καυκασική (Caucasica) με όρθια κλαδιά και επιμήκη-λογχοειδή λεπτά και βαθυπράσινα φύλλα την Πλατύφυλλη (Latifolia) εύρωστη με μεγάλα και βαθυπράσινα και γυαλιστερά φύλλα τη «Στρογγυλόφυλλη» (Rotundifolia) που είναι κατάλληλη για φράχτες την Schipkaensis με μικρό ανάστημα και λογχοειδή φύλλα τη «Zabeliana» όμοια με την προηγούμενη αλλά με έρποντα κλαδιά κατάλληλα για κάλυψη του εδάφους.
Προύνος ο λουζιτανικός (Prunus lusitanica)
Γνωστό και σαν δάφνη της Πορτογαλίας το είδος αυτό κατάγεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Φτάνει σε ύψος 15περίπου μ και σε πλάτος 4,5-6μ. Πρόκειται για αειθαλές δέντρο με μυτερά βαθυπράσινα και γυαλιστερά φύλλα με κόκκινους μίσχους. Τα λουλούδια του έχουν κρεμ χρώμα και ανοίγουν τον Ιούνιο ενωμένα σε ταξιανθίες μήκους 15-20εκατ. Μετά την ανθοφορία παράγει μικρούς καρπούς που ωριμάζοντας παίρνουν μαύρο χρώμα. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Πολύχρωμη» (Variegata) με πολύχρωμο φύλλωμα και αργή ανάπτυξη.
Τμήμα Ροδακινιά (Persica) Προύνος ο δαβιδιανός (Prunus davidiana)
Κατάγεται από την Κίνα και φτάνει σε ύψος 8-9μ και σε πλάτος 2,5-4,5μ.Έχει κοκκινωπό φλοιό με ρωγμές και λογχοειδή φύλλα με λαμπερό πράσινο χρώμα. Τα λουλούδια μονήρη και ροζ ανοίγουν τον Φεβρουάριο πριν από την εμφάνιση των φύλλων. Μετά την ανθοφορία το δέντρο παράγει καρπούς με κίτρινο χρώμα και βελούδινη υφή. Καλλιεργείται σε προφυλαγμένες θέσεις. Στο είδος αυτό ανήκει και η ποικιλία «Λευκή» (Alba) με άσπρα λουλούδια.
Προυνος ο περσικός (Prunus persica) Πρόκειται για την κοινή ροδακινιά. Εδώ αναφέρουμε τις διακοσμητικές της ποικιλίες : « Κλάρα Μέγιερ» (Clara Meyer) θαμνώδης με άφθονα διπλά λουλούδια σε έντονο ρόζ χρώμα «Λευκή»(Alba) με άσπρα λουλούδια «Μελανοπόρφυρη» (Altropurpurea) με λουλούδια πορφυρά «Φλωρεντινή»(Florentine) με λουλούδια κατακόκκινα «Κάρντιναλ»(Cardinal) με ημίδιπλα λουλούδια «Παγόβουνο»(Iceberg) με πολυάριθμα ολόλευκα ημίδιπλα λουλούδια και τέλος «Θελκτικός Πρίγκηπας»(Prince Charming) με διπλά ρόζ –κόκκινα λουλούδια.
Τμήμα Δαμασκηνιά (Prunus)
Prunus x blirejana Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από την διασταύρωση των ειδών Προύνος ο κερασιόκαρπος «Μελανοπόρφυρος» (Prunus cerasifera « Atropurpurea») και Prunus mume «Alphandii». Φτάνει σε ύψος μέχρι 4-4,5μ και παρουσιάζει ωοειδή φύλλα στο χρώμα του χαλκού και διπλά ροζ λουλούδια που ανοίγουν με αφθονία τον Απρίλιο.
Προύνος ο κερασιόκαρπος (Prunus cerasifera) Δεντρώδες είδος που κατάγεται από την Ελλάδα και τον Καύκασο. Είναι κατάλληλο για φράχτες αλλά συχνά χρησιμοποιείται και σαν υποκείμενο σε ασβεστώδη και διαπερατά εδάφη όπου αναπτύσσεται εύκολα. Φτάνει σε ύψος 10περίπου μ και παρουσιάζει πυκνή και στρογγυλή «κόμη» πλάτους 6-8μ. Έχει άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Μετά την ανθοφορία παράγει κίτρινα ή κόκκινα δαμάσκηνα.
Το τυπικό είδος που ονομάζεται και μυροβάλανος καλλιεργείται κυρίως σαν οπωροφόρο ενώ οι ποικιλίες με πολύχρωμα φύλλα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και χρησιμοποιούνται συνήθως για φράχτες. Από αυτές αναφέρουμε την «Πισσάρδειο» (Pissardii) ή Μελανοπόρφυρη (Atropurpurea) που έχει στην αρχή βαθυκόκκινα και αργότερα βαθυπόρφυρα φύλλα, ροζ μπουμπούκια και σχεδόν άσπρα λουλούδια. Επίσης τη «Μαύρη» (Nigra) με μελανοπόρφυρα φύλλα και ροζ λουλούδια.
Prunus x cistena Κηπευτικό υβρίδιο που έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση των ειδών Προύνος ο κερασιόκαρπος «Μελανοπόρφυρος» (P.cerasifera «Atropurpurea») και Προύνος ο νάνος (P.pumila). Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 1,2-1,5μ και είναι κατάλληλο για φράχτες. Έχει μικρά ωοειδή φύλλα με έντονο κόκκινο χρώμα και άσπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Προύνος ο ήμερος (Prunus domestica) Θάμνος ή μικρό δέντρο που ονομάζεται και προύνος ο κοινός (Prunus communis). Από το είδος αυτό προέρχονται οι οπωροφόρες δαμασκηνιές.
Προύνος ο αγκαθωτός (Prunus spinosa) Θάμνος ή μικρό δέντρο που ονομάζεται και αγριοδαμασκηνιά. Φτάνει σε ύψος και διάμετρο 2,5-5μ και είναι διαδομένο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Πρόκειται για πολύ πυκνό και αγκαθωτό είδος κατάλληλο για φράχτες. Έχει ωοειδή βαθυπράσινα φύλλα και κάτασπρα λουλούδια που ανοίγουν τον Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου και καλύπτουν τελείως τα κλαδιά. Στη συνέχεια το δέντρο παράγει στρογγυλούς, κυανομέλανους καρπούς. Από τις διάφορες ποικιλίες του αναφέρουμε τη «Διπλανθής»(Plena) με διπλά άσπρα λουλούδια πιο ανθεκτικά από του τυπικού είδους την «Πορφυρή»(Purpurea) με πορφυρόχρωμα φύλλα και άσπρα λουλούδια και τη Ρόδινη (Rosea) με πορφυρά –χαλκόχρωμα φύλλα και ροζ –σωμόν λουλούδια που πιθανό να έχει δημιουργηθεί από τη διασταύρωση με το είδος Προύνος ο κερασιόκαρπος (Prunus cerasifera)
prunus pisardii nigra

Τεχνική της καλλιέργειας
Όλοι οι προύνοι είναι δέντρα ανθεκτικά με ρίζες κυρίως επιφανειακές γι’αυτό και δεν πρέπει να φυτεύονται σε μεγάλο βάθος. Επίσης δεν πρέπει να σκάβεται συχνά το χώμα γύρω από τα δέντρα. Μπορούν να καλλιεργηθούν σ’όλα τα καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη αλλά προτιμούν τα δροσερά και τα ασβεστώδη. Χρειάζονται προσήλιες θέσεις εκτός από το είδος Προύνος ο πάδος (Prunus padus) και τις ποικιλίες του που πρέπει να φυτεύονται σε ημισκιαζόμενα μέρη επειδή έχουν γαλάζιο φύλλωμα. Το φύτεμα στην οριστική θέση γίνεται το φθινόπωρο πριν από τους πρώτους παγετούς ή τον Φεβρουάριο –Μάρτιο. Αν τα δέντρα είναι εκτεθειμένα στους ανέμους πρέπει να στηρίζονται με πασσάλους κατά την περίοδο της ριζοβολήσεως ενώ τα είδη που έχουν μακριά και απλωτά κλαδιά χρειάζονται πάντα υποστηρίγματα για να μην ακουμπάνε τα κλαδιά τους στο χώμα.
Τα είδη που προορίζονται για φράχτες φυτεύονται στην οριστική τους θέση τον Οκτώβριο και αμέσως μετά κλαδεύονται στα 2/3 του ύψους τους για να υποβοηθηθεί η διακλάδωση. Το ύψος των δενδρυλλίων και οι αποστάσεις του φυτέματος εξαρτάται από το είδος. Ο προύνος ο κερασιόκαρπος (Prunus cerasifera) και οι ποικιλίες του μπορούν να έχουν ύψος 45-60 εκατ. ή 1-1,5μ και να φυτεύονται σε αποστάσεις 60 εκατ. ή 1,5μ. Τα δενδρύλλια του είδους Προύνος ο αγκαθωτός (Prunus spinosa) αντίθετα πρέπει να έχουν ύψος 30-50 εκατ. και να φυτεύονται σε αποστάσεις 40εκατ. Για το είδος Προύνος ο λουζιτανικός (P.lusitanica) χρησιμοποιούνται δενδρύλλια ύψους 50-60εκατ και φυτεύονται σε αποστάσεις 0,71μ και τέλος για το είδος Προύνος ο δαφνοκέρασος (Prunus laurocerasus) και τις ποικιλίες του με γρήγορη ανάπτυξη χρησιμοποιούνται δενδρύλλια ύψους 0,61μ περίπου και φυτεύονται σε αποστάσεις 0,71-1μ.

prunus pisardii nigra
 σε παραγωγή στα φυτώριά μας.

 Πολλαπλασιασμός
Τα δέντρα αυτά πολλαπλασιάζονται με διάφορους τρόπους ανάλογα με το είδος. Κατ’αρχην όλα τα είδη μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο (τα σπορόφυτα είναι πιο εύρωστα και πιο μακρόβια). Η σπορά γίνεται στο ύπαιθρο αμέσως μετά τη συλλογή των σπόρων.
Οι ποικιλίες αντίθετα πρέπει να πολλαπλασιάζονται αγενώς γιατί τα δέντρα που προέρχονται από σπόρο δεν διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γονέων.
Όλες οι ιαπωνικές κερασιές και τα υβρίδια με μεγάλα λουλούδια πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό πάνω στο είδος Προύνος των πτηνών (Prunus avium). Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει τον Μάρτιο ή τον Ιουλιο.
Όλα τα είδη με μικρά λουλούδια όπως ο Προύνος ο κερασιόκαρπος (P.cerasifera) o Prunus conradinae o Προύνος ο αγκαθωτός (P.spinosa) και ο Prunus subhirtella πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα ημιώριμου ξύλου μήκους 8-10εκατ που τοποθετούνται για ριζοβόληση τον Ιουλιο σ’ένα μείγμα από τύρφη και άμμο σε ίσα μέρη μέσα σε κασόνι και σε θερμοκρασία 16-180C.
Όταν ριζώσουν μεταφυτεύονται ένα-ένα σε γλάστρες, διαμέτρου 8εκατ που περιέχουν ένα μείγμα από φυτόχωμα, τύρφη και άμμο. Διατηρούνται στο ύπαιθρο όλη τη χειμερινή περίοδο. Την άνοιξη μεταφυτεύονται σε φυτώριο όπου καλλιεργούνται για 1-2 χρόνια και κατόπιν φυτεύονται στην οριστική τους θέση.
Επισης τα είδη Προύνος ο δαφνοκέρασος (P.laurocerasus) και Προύνος ο λουζιτανικός (P.lusitanica) πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα μήκους 8-10εκατ που τοποθετούνται για ριζοβόληση σε κρύο κασόνι σ’ένα μείγμα τύρφης και άμμου σε ίσα μέρη. Στη συνέχεια καλλιεργούνται όπως τα προηγούμενα είδη.
Για τα είδη Προύνος ο πάδος (P.padus) Προύνος ο κερασιόκαρπος (P.cerasifera) και Προύνος ο αδενώδης (P.glandulosa) καθώς και τις ποικιλίες τους πρέπει να δημιουργήσετε παραφυάδες, παραχώνοντας τα κλαδιά. Η εργασία αυτή γίνεται στις αρχές της ανοίξεως και τα νέα δενδρύλλια είναι έτοιμα ν’αποκοπούν από το μητρικό δέντρο ύστερα από 2 χρόνια.
Τέλος στις αρχές του φθινοπώρου μπορείτε ν’αποσπάσετε από το μητρικό δέντρο και να φυτέψετε αμέσως στην οριστική τους θέση τις παραφυάδες του είδους Προύνος ο τρυφερός (P.tenella) και των ποικιλιών του.
Κλάδεμα
Εκτός απ’αυτά που σχηματίζουν φράχτες μόνο μερικά είδη χρειάζονται κανονικό κλάδεμα. Οι φράχτες κλαδεύονται κάθε χρόνο κατά τον Μάρτιο –Απρίλιο ή τον Αύγουστο.(καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείτε ψαλίδι αλλά πριονι). Ο προύνος ο εντετμημένος (P.incisa) κλαδεύεται αμέσως μετά την ανθοφορία ενώ ο Prunus birejana, o Prunus cistena, o Prunus spinosa και ο Prunus cersifera μπορούν να κλαδευτούν οποιαδήποτε εποχή.

Οι διακοσμητικές δαμασκηνιές, βερικοκιές και κερασιές δεν θέλουν κανονικά κλάδεμα. Θα πρέπει όμως στο τέλος του καλοκαιριού να τις καθαρίζετε από τα ξερά κλαδιά και να κόβετε αυτά που προεξέχουν ή είναι πολύ χοντρά. Από τις διακοσμητικές αμυγδαλιές χρειάζονται κλάδεμα μόνο τα είδη Προύνος ο αδενώδης(P.glandulosa) και Προύνος ο τρίλοβος (P.triloba). Συγκεκριμένα αμέσως μετά την ανθοφορία κόβετε όλα τα παλιά ανθοφόρα κλαδιά αφήνοντας μόνο στη βάση . Τέλος οι πιο μεγάλες δαφνοκερασιές πρέπει να κλαδεύονται κάθε χρόνο κατά τον Μάρτιο-Απρίλιο.

Prunus africana Prunus apetala Prunus armeniaca Prunus avium Prunus Bifrons Prunus buergeriana Prunus campanulata Prunus canescens Prunus cerasifera Prunus cerasoides Prunus cerasus Prunus ceylanica Prunus cocomilia Prunus cornuta Prunus crassifolia Prunus davidiana Prunus domestica Prunus dulcis Prunus fruticosa Prunus geniculata Prunus glandulosa Prunus gracilis Prunus grayana Prunus incana Prunus Incisa Prunus insititia Prunus italica Prunus jacquemontii Prunus japonica Prunus korshinskyi Prunus laurocerasus Prunus lusitanica Prunus maackii Prunus mahaleb Prunus mandshurica Prunus maximowiczii Prunus minutiflora Prunus mume Prunus murrayana Prunus myrtifolia Prunus nipponica Prunus occidentalis Prunus padus Prunus persica Prunus pleuradenia Prunus pseudocerasus Prunus prostrata Prunus rivularis Prunus salicina Prunus sargentii Prunus serrula Prunus serrulata Prunus sibirica Prunus simonii Prunus Σογδιανή Prunus speciosa Prunus spinosa Prunus spinulosa Prunus ssiori Prunus subhirtella Prunus tenella Prunus tomentosa Prunus triloba Prunus ursina Prunus vachuschtii Prunus verecunda Prunus × yedoensis Prunus zippeliana Prunus laxinervi Prunus alabamensis Prunus alleghaniensi Prunus americana Prunus andersonii Prunus angustifolia Prunus besseyi Prunus buxifolia  Prunus caroliniana Prunus emarginata Prunus fasciculata Prunus fremontii Prunus havardii Prunus hortulana Prunus huantensis Prunus ilicifolia Prunus integrifolia Prunus maritima Prunus Mexicana Prunus munsoniana Prunus nigra Prunus pensylvanica Prunus pumila Prunus rigida Prunus serotina Prunus sphaerocarpa Prunus subcordata Prunus texana Prunus triloba Prunus umbellat Prunus virginiana.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ
www.delta-trees.com

FACEBOOK

About Us

Η φωτογραφία μου
ATHENS, ATTICA GREECE, Greece
OFFICE :Square Tsokri1 & Sigrou Ave 11742 Athens - Greece EXHIBITION HALL : 28 KM National Road Athens – Lamias 19014 Κιν.0030/6973392234 delta-trees@hotmail.com info@delta-trees.com www.delta-trees.com

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΑΡΘΡΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΑΡΘΡΑ

Φυτά και Φυτώρια στον κόσμο

Vivai piante - plantas de viveros - plantes de vivers - viveiros de plantas - bimëve çerdhe - مشاتل النباتات - растения разсадници- pépinières de plantes - Pflanzen Baumschulen - געוויקסן נערסעריז - planter planteskoler - צמחים במשתלות – puukoolides - 植物の保育園 - pembibitan tanaman- plandlanna plandaí - plöntur nurseries - 植物苗圃 - rasadnicima biljke - augu audzētavas - гадавальніка раслін - augalų medelynai - Planter barnehageplanten kwekerijenr - planten kwekerijen - meithrinfeydd planhigion - növények faiskola - розплідники рослин - گیاهان گلخانه ها - szkółki roślin - pepiniere de plante - питомники растений - постројења вртићи - растенија расадници - rastliny škôlky - rastline drevesnice - mimea vitalu - växter plantskolor – ชำพืช - bitkiler kreşler - rostliny školky - halaman nurseries - kasvien taimitarhat

Blog Archive